Suroviny na 4 porce:
200 g kysaného zelí
4 středně velké brambory
200 ml zakysané smetany
100 ml mléka
2 lžíce hladké mouky
30 g čerstvého másla
sůl, kmín, cukr
Postup:
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou či vývarem, osolíme, přidáme kmín a vaříme. Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povaříme.
Nakonec polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou. Můžeme přidat čerstvou kapii. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už jen krátce povaříme. Povrch polévky poklademe vločkami másla.
Extra tip: Rychlou a zdravou zelnou polévku lze vylepšit třeba klobáskou, čerstvou paprikou, nebo houbami.