Tento plod růže šípkové má v léčitelství nezastupitelné místo. Šípek zná snad každý, je z něho nejen skvělý čaj a výborná marmeláda, ale také pěkná podzimní dekorace.
Jedná se o nenáročný skromný keř, který můžeme vidět hojně podél cest.Běda ale tomu, kdo si jej přinese do zahrady a nehlídá, jak se rozrůstá. Zanedlouho totiž dokáže zaplevelit celou zahradu. Sbírejte za sluníčka Právě nyní, na podzim, je čas na sběr.
Vyrazte za suchého a slunného počasí. Tehdy má šípek nejvyšší obsah vitamínu C. Sbírejte pouze tvrdé červené nebo oranžové plody. Vyhněte se přezrálým.
Po té, co si šípky přinesete domů, je usušte rychle, ale pouze do teploty 60 stupňů Celsia.Při pomalém sušení a vyšší teplotě šípky rychle ztrácejí vitamín C. Dobře usušené šípky mají nakysle sladkou, svíravou chuť a slabou ovocnou vůni.
Šípky skladujte ve vzduchotěsné sklenici maximálně rok. Šípky přešlé prvními mrazíky k sušení nepoužívejte. Ty se dají dobře použít na marmelády a sirupy.
Rozbíjí v těle kameny
Šípek se používá především pro své blahodárné účinky na močové cesty, snižuje množství cholesterolu, používá se jako podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, ledvinových a žlučových kamenů, při blokování tekutin v těle.Nejvíce se však používá jako prostředek ke zvýšení odolnosti organismu proti infekcím.
Je významným zdrojem vitamínu C hlavně v zimním období. V lidovém léčitelství se používá i například při hemeroidech.
.