Suroviny: 1 kuře 200 g soli 100 g cukru krupice 1 snítka tymiánu 100 g másla Na brambory: 400 g brambor 30 g másla 1 cibule 50 ml mléka a smetany sůl
Postup: Do velkého hrnce nebo mísy nalijeme asi litr vroucí vody, rozpustíme v něm sůl, cukr a vhodíme bylinu.
Dolijeme asi třemi litry studené vody, necháme vychladnout a pak do roztoku ponoříme kuře. Podle potřeby dolijeme studenou vodou tak, aby bylo celé kuře potopené, a necháme aspoň šest hodin odležet. Předehřejeme troubu na 200 ºC.
Kuře vytáhneme z vody a osušíme. Položíme ho prsíčky nahoru do pekáče, poklademe pokrájeným máslem, podlijeme asi 100 ml vody a pečeme 15 minut. Pak troubu stáhneme na 180 stupňů a pečte dalších 45 minut.
Kuře otočíme, opět zvýšíme teplotu v troubě na 200 stupňů a necháme ho zezlátnout. Mezitím začneme připravovat brambory. Uvaříme je v osolené vodě doměkka, trvá to asi 15 minut. Ve velké pánvi osmahneme na másle cibuli, měla by trochu zezlátnout.
Pak na ni nasypeme slité brambory, vlijeme asi polovinu smetany smíchané s mlékem a pomocí šťouchadla na brambory lehce rozšťoucháme. Asi čtyři minuty za občasného promíchání opékáme, pak vmícháme zbytek mléčné směsi a podle potřeby dosolíme.
Kuře naporcujeme a podáváme s bramborami..