Pečená hovězí žebra jsou skutečně vynikající a potěší všechny milovníky masa.
Ingredience:
1, 7 až 2 kg hovězích žeber, 4 stroužky česneku, 4 větvičky čerstvého tymiánu, 2 lžíce oleje, 3 špetky soli a pepře, 1 cibule, 1 mrkev, 40 g celeru, 1 střední rajče, 500 ml suchého červeného vína, 700 ml hovězího vývaru, 1 lžíce medu, 1 chilli paprička, 30 g másla
Postup: Nakrájíme česnek na plátky, přidáme tymián, olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř.
Do vzniklé marinády naložíme hovězí žebra a dáme je do ledničky na několik hodin odležet. Předehřejeme troubu. Žebra vyjmeme z marinády a v hlubší pánvi pozvolna opečeme žebra, nejprve kostí nahoru a pak ze všech stran.
Opečená žebra vložíme do pekáče. Nakrájíme cibuli, mrkev a celer na kostky. V tuku, který pustila žebra, zeleninu orestujeme, přidáme nakrájené rajče, česnek a tymián z marinování žeber, zalijeme červeným vínem a hovězím vývarem.
Vše krátce povařme a potom omáčkou zalijeme žebra v pekáči. Zakrytý pekáč dáme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 2 a půl hodiny, až bude maso zcela měkké.
Upečená žebra vyjmeme z pekáče a šťávu přecedíme, přidáme med, chilli a máslo.Jakmile se máslo a med rozpustí, přelijme omáčkou žebra a můžeme podávat.