Hovězí závitky se mohou tvářit jako ptáčci, ale nejsou to ptáčci, jsou to prostě šťavnaté „Bohdalčiny závitky“.
Ingredience: 4 plátky hovězího masa, hořčice na potření, 400 g kysaného zelí, 1 větší syrový brambor, 2 kyselé okurky, 4 špalíčky slaniny, 1 pikantní klobása, proužky červené kapie, 1 cibule, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, česnek
Postup: Podusíme kysané zelí doměkka a zahustíme ho syrovým bramborem. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek masa dáme 1 až 2 lžíce zelí, půlku okurky, slaninu, špalíček klobásy a proužek červené kapie. Plátky stočíme do závitků a svážeme režnou nití nebo provázkem.
Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, zasmahneme ji na oleji, ale klidně můžeme i na sádle. Orestujeme v něm rajský protlak, pak vložíme závitky, zalejeme je vodou a dáme je péct do trouby.
Když jsou závitky měkké, šťávu zahustíme hladkou moukou a dochutíme prolisovaným nebo utřeným stroužkem česneku.