Jana Boušková nerada připravuje zákusky, ale slaný koláč do jejího repertoáru patří.
Ingredience: 25 g droždí, 1 lžička cukru, 1 l mléka, 5 vajec, 4 lžíce rostlinného oleje, 350 g hladké mouky, 500 g cibule, 200 g anglické slaniny, 250 ml smetany, 4 lžíce nakrájené pažitky, 4 lžíce nasekané petrželky, 1 lžička soli, 1 lžička pepře
Postup: Do mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr, 1 vejce, olej, trochu mouky a promícháme.
Základ zakryjeme a necháme vykynout. Tenké plátky slaniny opečeme na oleji, vyjmeme je a osmahneme ještě kolečka cibule. Přidáme zbylou mouku do kvásku a vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo na okraje mísy.
Přikryjeme ho a necháme ještě dalších 20 minut kynout. Smetanu, 4 vejce a bylinky dobře promícháme a osolíme. Těsto vyválíme, přeneseme na plech, který před tím vymažeme tukem.
Pokryjeme ho cibulí a slaninou, zalijeme smetanou s rozkvedlanými vejci a dáme péct.