Z oranžových plodů si upečte koláč s drobenkou jako od babičky. A uvidíte, že s ním určitě sklidíte úspěch u všech strávníků.
Potřebujete:
200 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 120 g cukru krupice, 2 vejce, 100 g másla, 120 ml mléka, 1 hrst mandlových lupínků, 8 ks větších meruněk
Na drobenku:
1–2 lžíce másla, 3–4 lžíce hrubé mouky, 2–3 lžíce cukru moučky
Postup:
Vejce s cukry vyšlehejte do pěny. Přilijte rozpuštěné máslo zchlazené mlékem. Promíchejte, pak přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše dokonale smíchejte.
Koláčovou formu nebo remosku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Rozetřete těsto a naskládejte na něj přepůlené nebo rozčtvrcené meruňky.
Připravte si drobenku – smíchejte mouku s moučkovým cukrem, rozpusťte si máslo, přidejte ke směsi a pomocí lžíce nebo rukou promačkejte, až se vytvoří „žmolky“. Meruňky posypte drobenkou a mandlemi.
Pečte ve vyhřáté troubě nebo remosce cca 35–40 minut. Špejlí zkuste, zda se těsto už nelepí, a pokud ne, vyndejte z trouby a po chvíli opatrně vyklopte a otočte. Můžete ještě posypat moučkovým cukrem. .