Bez sýra a jiných mléčných výrobků si jen málokterá z nás dokáže představit svůj jídelníček. A ani nemusí. Vědci totiž nyní zjistili, že se i tučný sýr může dále objevovat na talířích dietářů či těch, kteří dodržují zdravý životní styl.
Tučné sýry nepřidávají kila!
Odborníci se pokusili objasnit, proč například Francouzi či Švýcaři konzumují hodně tučných sýrů, ale přesto patří mezi nejštíhlejší národy v Evropě.
Zřejmě proto, že sýry pomáhají nastavovat takovou střevní mikroflóru, která omezuje vstřebávání tuků do těla a urychluje metabolismus.
Jiná střevní mikroflóra
Vědci provedli výzkum, kde srovnali vzorky moči a výkalů u patnácti osob. Část z nich konzumovala sýr, část žádné mléčné výrobky nejedla.
Osoby, které konzumovaly sýry, měly jinou střevní mikroflóru a také vyšší obsah kyseliny máselné, která má protizánětlivé účinky a urychluje metabolismus, udržuje nízký obsah tukových zásob v těle a brání vzniku obezity.
Právě zvýšený obsah kyseliny máselné ve střevech a moči související s konzumací sýra tedy vysvětluje, že lidé kteří jedí velké množství sýrů – i tučných – mohou být stále štíhlí.