Teď už víte, že je pampeliška doslova univerzální bylinka, která vám může pomoci s celou škálou zdravotních problémů. Abyste mohli její účinky vyzkoušet, přinášíme vám dva prověřené recepty.
Pampeliškový med při nachlazení
Pro jeho přípravu budete potřebovat 250 květů pampelišek, 1 l vody, 1 kg cukru a 2 citrony. Květy vložte do vody, přidejte omyté a na kolečka nakrájené citrony. Směs vařte přibližně 1 hodinu.
Poté ji přeceďte, přidejte cukr a vařte do zhoustnutí dalších 45 až 60 minut. Uchovávejte v chladu.
Pampeliškový likér na trávení
Pro jeho přípravu budete potřebovat 1,5 l květů pampelišky, 2 citrony, 2 pomeranče, 1,25 kg krystalového cukru, 4 l vody a 15 g droždí.
Do hrnce dejte oprané květy, přidejte nakrájené citrony a pomeranče, zbavené pecek. Vše spařte horkou vodou a přikryjte poklicí. Nechte 24 hodin louhovat.
Do 5litrové láhve nasypejte cukr, přilijte scezenou vodu z pampelišek, zamíchejte a nahoru nadrobte droždí. Nechte kvasit 3 měsíce. Užívejte 100 ml před jídlem.