Pampeliškový kořen je velmi prospěšný pro lidi, kteří chtějí shodit nějaké to kilo. Jednak tím, že pomáhá vyloučit vodu z těla, a pak také tím, že snižuje chuť k jídlu a podporuje odbourávání tuku a cholesterolu z těla.
K tomu vám postačí, když budete pít čaj z kořene pampelišky 2krát až 3krát denně. Některé studie uvádějí, že kořen pampelišky pomáhá bojovat s rakovinou, protože jeho antioxidační vlastnosti zamezují poškození buněk volnými radikály.
Uvařte si čaj z kořene i listů
Dokonce se říká, že je dobré kořen pampelišky užívat při chemoterapii, protože prý zvyšuje její účinek. Posiluje celkovou imunitu a obranyschopnost, takže při boji s nemocí velmi pomáhá.
A jak se pampeliškový kořen vlastně užívá? Nejčastěji ve formě čaje. Ten si připravíte tak, že 1 až 2 čajové lžičky sušeného pomletého, nebo nasekaného čerstvého kořene zalijete 250 ml vroucí vody a necháte vylouhovat přibližně 15 minut.
Čaj se pije 2krát až 3krát denně, nejlépe před jídlem. Protože některé zdroje uvádějí, že i listy pampelišky mají zdraví prospěšné účinky, můžete pro přípravu čaje použít směs kořene a listů.
NASUŠTE SI JI
Abyste mohli pampelišku využívat celý rok, nasušte si její listy a kořen do zásoby.Správně usušený pampeliškový list si zachovává svěží zelenou barvu. Správně usušený pampeliškový kořen je na lomu bílý, je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť.
Ať už si pomocí pampelišky budete léčit jakoukoli chorobu, vždy se poraďte s lékařem.