Suroviny na 4 porce:
3 papriky (různé barvy)
2 salátové okurky
4 rajčata
1 červená cibule
3 lžíce olivového oleje
sůl drcený
barevný pepř
250 g balkánského sýra
Postup:
Papriky zbavíme jádřinců a očistíme, okurky a rajčata omyjeme. Vše pokrájíme na stejně velké kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo na jemné měsíčky. Všechnu připravenou zeleninu vsypeme do mísy a pokapeme olejem.
Osolíme ji, opepříme a zlehka promícháme. Salát uložíme do ledničky a necháme dobře vychladit. Balkánský sýr nakrájíme na kostičky nebo ho rozdrobíme mezi prsty. Vychlazený salát před servírováním rozdělíme do misek. Každou porci doplníme sýrem.
Do salátu můžete přidat i bylinky, například petrželku, pažitku apod. nebo můžete přelít obyčejnou octovou či citronovou zálivkou anebo dochutit česnekem. Místo balkánského sýra můžeme použít rovněž brynzu, nebo slaný sýr zcela vynechat.