Osvědčený sypaný koláč nazývá Pavel Vítek karlštejnským koláčem a důvod je jednoduchý, pod Karlštejnem bydlí, tak proč ne.
Ingredience: 1 kg jablek, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky mleté skořice, 250 g másla, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, rozinky (volitelné)
Postup: Dokonale promícháme mouku s cukrem. Asi 2/3 vsypeme na plech vyložený pečicím papírem a stejnoměrně rozprostřeme.
Na směs poklademe rovnoměrně nakrájená jablka na plátky, posypeme je skořicovým cukrem a také skořicí, dochutíme třeba i vanilkovým cukrem a nakonec přidáme zbytek mouky s cukrem.
Pokud máte rádi, přidejte rozinky. Celou plochu koláče proložíme plátky měkkého másla a dáme péct zhruba na 40 minut do předehřáté trouby při 180 stupních Celsia. Průběžně kontrolujeme. Koláč je hotový, když utvoří růžovohnědou krustičku.