Suroviny:
8–10 menších paprik 1 houska mléko 2 cibule 3 lžíce sádla 3 lžíce hladké mouky 200 g rajského protlaku nebo 600 g spařených a oloupaných rajčat sůl, pepř 3 kuličky černého pepře 1 bobkový list ocet cukr 500 g mleté směsi hovězího a vepřového masa sladká paprika 1 vejce
Postup: Vnitřek paprik vyčistíme, propláchneme a necháme okapat. Housku pokrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpálíme sádlo, orestujeme na něm cibuli dozlatova. Dvě lžičky osmažené cibule pak odebereme bokem do masové náplně.
Cibuli zaprášíme moukou a uděláme si cibulovou jíšku. Přidáme rajský protlak a koření, ocet a cukr a postupně přiléváme za stálého míchání vodu a omáčku naředíme. Provaříme asi 15 minut.
V misce si poté promícháme mleté maso, vymačkanou housku, sůl, pepř, sladkou papriku, vejce, orestovanou cibuli a směsí naplníme papriky.
Provařenou omáčku propasírujeme, do hrnce vložíme naplněné papriky a pomalu je pod pokličkou dusíme v omáčce asi 30 minut. Papriky občas v omáčce opatrně obrátíme a omáčku zamícháme. Uvařenou omáčku dochutíme a podáváme s knedlíkem nebo rýží.