Suroviny: 50 g čerstvých švestek 200 vody 2 kuličky jalovce 1 badyán špetka skořice a soli 1 lžička citronové kůry 2 lžíce medu 3 lžíce oleje 500 g vepřové panenky 4 čerstvé fíky 1 lžíce rumu čerstvě mletý pepř
Postup: Předehřejeme troubu na 150 °C. Švestky vypeckujeme a dáme do hrnce. Přilijeme vodu, zasypeme kořením, citronovou kůrou, osolíme a dosladíme medem. Na mírném ohni vaříme do úplného rozvaření švestek asi 30 minut. Mezitím necháme v jiné rozpálené pánvi na dvou lžících oleje zatáhnout panenku.
Fíky svrchu křížem nařízneme. Poté dáme maso do zapékací mísy, po stranách položíme fíky zakápnuté olejem, pečeme v troubě asi čtvrt hodiny. Když je omáčka téměř hotová, přidáme rum a vaříme ještě pět minut.
Propasírujeme a dáme stranou. Upečené maso necháme chvíli odpočinout a osolíme, poté nakrájíme na plátky a zalijeme omáčkou. Podáváme s fíkem, okořeněné čerstvým pepřem.