Přemýšlíte, jak po novém roce odlehčit jídelníček? Chcete shodit kila, která jste nabrali kvůli svátečnímu hodování a ušetřit čas, jenž obvykle trávíte vařením večeře?
Pak vytáhněte ze skříně mixér nebo smoothie maker a zkuste si každý den dát místo jednoho jídla zdravé smoothie. Nejen že zhubnete, ale zároveň posílíte imunitu a prospějete svému trávení.
Jablko se skořicí
Budete potřebovat:
2 jablka, 1 hrušku, 2 polévkové lžíce ovesných vloček, 2 polévkové lžíce bílého jogurtu s probiotickými kulturami, 10 polévkových lžic mandlového mléka, 1 polévkovou lžíci medu, ½ kávové lžičky mleté skořice. Jablka a hrušky omyjte, zbavte jadřinců a spolu s ostatními přísadami rozmixujte.
Ovoce vám dodá vitaminy, vločky vlákninu pro lepší trávení. Navíc potraviny s vysokým obsahem vlákniny dokážou zasytit na delší dobu. Jogurt harmonizuje zažívání, stejně jako skořice, která navíc urychluje spalování.
Banán a ananas
Budete potřebovat:
5 polévkových lžic bílého jogurtu s probiotickými kulturami, jeden banán, ¼ ananasu nakrájeného na kostky, 1 pomeranč, 1 polévkovou lžíci medu, 1 polévkovou lžíci konopných semínek, špetku skořice, vodu na naředění (podle potřeby). Pomeranč a banán oloupejte, nakrájejte na kusy a společně se zbývajícími ingrediencemi rozmixujte.
Jogurt podpoří společně se skořicí a ananasem zdravé trávení. Ananas navíc obsahuje „hubnoucí“ enzymy.
Konopná semínka dodají tělu nenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví cév, srdce a mozku. Banán zlepší náladu a vitamin C z pomeranče zase obranyschopnost.
Kadeřávek a ovoce
Budete potřebovat: 1 menší mrkev, 1 hrušku, 1 jablko, 5 listů kadeřávku, 1 cm silný plátek zázvoru. Mrkev oloupejte, hrušku a jablko rozkrojte na čtvrtiny a zbavte jaderníku. Vše rozmixujte.
Při přípravě zimních smoothie se nemusíte omezovat jen na ovoce a semínka. Sáhnout můžete i po zelenině a nejvhodnější je právě listová.
Obsahuje množství chlorofylu, minerálů a vitaminů a dokáže účinně posílit imunitu, která je v zimě oslabená. Kadeřávek je výjimečný i tím, že patří mezi rostliny, které dokáží přežít mráz.
Látky, které mu to umožňují jsou prospěšné pro zdraví, proto byste tuto zeleninu měli konzumovat v zimě co nejčastěji. .