Suroviny na 1 dávku:
2 lžíce másla
2 lžíce cukru krupice
1 a ½ lžičky soli
1 a ¼ hrnku vody
1 hrnek + 2 lžíce hl. mouky
2 velká vejce olej na smažení
Na polevu:
2 a ½ hrnku mléka
150 g hořké čokolády
Na posypání:
½ hrnku cukru krupice
½ lžičky mleté skořice
Postup:
Ve větší míse smícháme cukr se skořicí a dáme stranou. Do rendlíku nalámeme čokoládu, zalijeme mlékem a nad teplem rozmícháme dohladka. Přelijeme do mixéru a šleháme tak, aby byla čokoláda lehce napěněná. Přelijeme do mísy a odstavíme na bok.
V rendlíku smícháme máslo, cukr, sůl a vodu. Přivedeme k varu a vsypeme mouku. Dobře promícháme. Minutu ještě vaříme, poté sundáme z plotny a zakryjeme poklicí. Necháme 15 minut chladnout. Do zchladlé hmoty přidáme po jednom vejce a zamícháme dohladka.
Přendáme těsto do cukrářského sáčku se zdobičkou ve tvaru hvězdy. Ve velkém hrnci rozehřejeme přibližně 5 cm vrstvu oleje a poté pomocí sáčku nastříkáme přímo do hrnce 4 pruhy. Dvě minuty smažíme, pak kousky převrátíme a smažíme dozlatova.
Hotové churros srovnáme na talíř vyložený ubrousky na odsátí přebytečného tuku. Teplé churros obalujeme v směsi cukru a skořice a podáváme s rozehřátou čokoládou.