Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč
Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“.
Suroviny:
prsa z kuřete
menší cuketa1 střední cibule
1 větší mrkev
1 paprika
1 – 2 rajská jablíčka
olej,
mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček)
½ lžičky soli
pepř
popřípadě sójová omáčka
koření dle vlastní chuti: koření na Čínu, kari, mletý zázvor
10 středních brambor
sladká paprika
drcený kmín
Postup:
Nejdříve si připravíme brambory, které důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka, která naklademe na pekáč, klidně i ve více vrstvách.
Mírně pokapeme olejem, osolíme, lehce posypeme červenou sladkou paprikou, drceným kmínem a dáme péct (cca 150 stupňů Celsia). Občas je promícháme a popřípadě ještě zakapeme olejem, pokud by se mírně připalovaly a pečeme do měkka.
Mrkev oškrábeme a škrabkou si ji naporcujeme na tenké plátky, rajčata si nakrájíme na tenké měsíčky, papriku na proužky. Cuketu zbavíme zelené slupky a rozkrojíme. Pokud je mladá, nemusíme ani zbavovat jadérek a nakrájíme cca na 1 cm široké proužky.
Zeleninovou směs lehce zakapeme olejem, osolíme, opepříme a promícháme v misce.Nakrájíme si kuřecí prsa na silnější nudličky, pak cibuli (nemusí být úplně na drobno).
První vložíme na rozpálený olej do kastrolu či široké pánve a zamícháme, pak přidáme směs a ztlumíme plotýnku.
Pokud se nám i při občasném míchání směs lehce připaluje, můžeme přidat 2 – 3 lžíce vody a ještě lépe případného kuřecího vývaru. Máme-li doma, můžeme přidat 1 – 2 lžičky sójové omáčky, ale není nezbytností.
Stejně tak může přidat koření dle své vlastní chuti.
Mezi tím se nám udělají brambory v troubě a můžeme podávat.