Suroviny: 200 g špaget 2 stroužky česneku 80 g anglické slaniny 80 g rukoly 3 lžíce olivového oleje 1 limeta 1 lžička kaparů ½ lžičky pálivé kořeněné pasty 2 lžíce čerstvě strouhaného parmazánu sůl
Postup:
V dostatečně velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu.
Těstoviny uvaříme na skus podle návodu na obalu. Pak je slijeme a necháme okapat. Mezitím oloupeme stroužky česneku a prolisujeme je nebo velmi najemno nasekáme. Anglickou slaninu nakrájíme na tenké nudličky.
Rukolu očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Lístky pokrájíme na tenké proužky. Limetu opláchneme v horké vodě, najemno nastrouháme asi 1 lžičku kůry a vymačkáme 2 lžíce šťávy. Olivový olej rozpálíme v pánvi.
Opékáme dozlatova slaninu; trvá to asi 4 minuty. Pak přidáme česnek, po minutě míchání vhodíme rukolu a necháme ji zvadnout. Do pánve přidáme limetovou kůru i šťávu a kapary (včetně nálevu) a pečlivě promícháme.
Nakonec vmícháme okapané těstoviny a všechno ještě jednou 3–4 minuty opékáme. Osolíme, dochutíme pálivou pastou a posypeme přibližně dvěma lžícemi strouhaného parmazánu..