Suroviny na 6 porcí:
12 plátů těstovin na lasagne
Na boloňskou omáčku:
1 cibule
250 g rajčat
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česnek
aůl a pepř
1 lžíce bazalky
4 lžíce červeného vína
500 g mletého hovězího masa
2 lžíce rajského protlaku
Na sýrovou omáčku:
50 g másla
50 g hladké mouky
600 ml mléka
125 g sýru čedar
½ lžičky muškátového oříšku
Postup:
Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme do měkka. Vmícháme maso, po zhnědnutí masa přidáme rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20–25 minut.
V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka neztuhne a není jemná. Přidáme muškátový oříšek.
Přemístíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Do pekáčku dáváme vrstvu boloňské omáčky, na to sýrovou omáčku, pak lasagně, vrstvy opakujeme, ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch.
Pečeme 30–40 minut v troubě předehřáté na 180 °C, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky.