Suroviny:
250 ml mléka 2 žloutky 100 g rozpuštěné hery 2 lžíce rumu špetka soli 60 g cukru 250 g polohrubé mouky 250 g hladké mouky 20 g čerstvého nebo 2 lžičky sušeného droždí 8-10 jablek skořicový cukr nebo skořice moučkový cukr, strouhanka nebo mleté ořechy rozinky rozpuštěné máslo vejce na potření
Postup: Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat a vykynout těsto.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme na obdélník.
Potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou nebo ořechy, nastrouhanými jablky (vymačkat šťávu), posypeme rozinkami, moučkovým cukrem (podle kyselosti jablek), skořicovým cukrem nebo skořicí a zavineme.
Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě 15-20 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a při 180°C upečeme pěkně dozlatova (asi 20 minut).