Hráškový krém rozhodně není jen tak nějaká polévka a podává se i v těch nejlepších restauracích, takže do našeho menu také patří.
Ingredience: 350 g mraženého hrášku, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 2 stvoly řapíkatého celeru, 2 lžíce nasekané máty, 100 ml smetany, 50 g másla, sůl, mletý pepř, lístky máty, petrželka
Postup: Nejdříve rozpustíme máslo, přidáme do něj nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.Pak ji zalijeme polovinou vývaru, přidáme hrášek, celer nakrájený na menší kousky a vaříme na mírném ohni zhruba 2 minuty.
n Zmírníme oheň, přidáme nasekanou mátu, zbytek vývaru, dovedeme základ krému k varu.
Odstavíme ho a důkladně rozmixujeme. Přidáme smetanu a ještě jednou zahřejeme. Pokud je polévka příliš hustá, zředíme ji ještě trochou vody nebo vývaru. Poté dosolíme, dopepříme a můžeme servírovat.
Přímo v misce či na talíři dozdobíme ještě lístky čerstvé máty, petrželkou, nebo hrskou rozmrazeného hrášku.
Tip: Zkuste vylepšit polévku krutony a slaninou. Toustový chléb nakrájejte na kostičky a upečte v troubě dozlatova.
Na másle osmahněte česnekovou pastu (utřený stroužek česneku se solí) a promíchejte ji s opečenými krutony.Nakrájenou slaninu osmažte na pánvi dozlatova a krutony ještě obalte ve vypečeném tuku.