Kynuté koláčky se švestkami nebo jiným ovocem jsou výborné k odpolednímu čaji.
Suroviny na 12 kusů – 250 ml mléka – 20 g droždí – 75 g krupicového cukru – 500 g hladké mouky – špetka soli – 2 vejce – 70 g másla – švestky nebo jiné ovoce – moučkový cukr na posypání – pečicí papír
Na drobenku – 60 g krupicového cukru – 60 g másla – 60 g hrubé mouky
Postup
1. Vlažné mléko smíchejte s trochou cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek.
2. Mouku smíchejte se zbytkem cukru a solí, přidejte jedno vejce, máslo a vzešlý kvásek. Vařečkou vypracujte těsto a nechte jej asi 60 minut kynout. Rozdělte ho na 12 dílů a z každého udělejte koláček a přeneste je na plech s pečicím papírem. Okraje potřete našlehaným vejcem.
3. Do středu koláčů dejte ovoce a posypte drobenkou. Pečte při na 200 °C asi 20 minut. Poté pocukrujte.