Při přípravě nálevů, čajů i odvarů platí obecná pravidla. Pro horký nálev či čaj svaříme vodu, počkáme po dobu třiceti vteřin a teprve potom rozsypeme natrhané byliny po povrchu vody.
Za občasného míchání je necháme vyluhovat patnáct minut nebo do zchladnutí, případně můžeme nálev nechat stát i přes noc.
U této metody se upřednostňuje použít listy a květy bylin, protože snadno vyluhují do vody účinné látky.Nálev připravujeme z kvalitní vody, vyhneme se vodě tvrdé s vysokým obsahem vápence.
Dvě jsou víc
Nálev scedíme do šálku. Pít ho můžeme vlažný i studený, v případě, že bojujeme s rýmou a kašlem i horký.
Dochutíme si ho medem či hnědým cukrem, nebo i jiným bylinami, například aloisií trojlistou, mátou peprnou či meduňkou lékařskou..