Pinie mají nasládlou chuť a jsou velmi bohaté na bílkoviny, vitaminy a železo. Nejznámější použití je do bazalkového pesta, ale skvěle se hodí do salátů a krémů. Víte, že pinie, ač jsou označovány jako ořechy, jsou ve skutečnosti semena borovice?
Existuje více než 100 druhů kdy každý má svá specifika a chuť. Pro řadu VitaNut jsme vybrali piniové oříšky rodu Pinus Sibirica, které mají velmi příjemné aroma a chuť a jsou tak výborným a zdravým doplňkem stravy. A jak si na nich pochutnat? Stačí smíchat řepu, piniové oříšky a kozí sýr.
Ingredience:
2-3 červené řepy
100 g měkkého kozího sýra
Piniové oříšky VitaNut
Na zálivku:
Šťáva z 1 citronu
Balsamico ocet podle chuti
Drcený pepř podle chuti
Sůl
Zahřejte troubu na 190 °C. Řepu omyjte a zabalte do dvojí vrstvy alobalu. Pečte doměkka asi hodinu. Oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (pokud vám to nepůjde nožem, tak zkuste klasickou škrabku). Rozdělte na talíře a nechte vychladnout.
Na konec pokapejte zálivkou a posypte kozím sýrem a opraženými piniovými oříšky.
Pokud vám zbydou některé ingredience, tak rozmixujte řepu se zálivkou a smíchejte s vařenou pohankou. Skvělý lehký oběd, který si můžete zabalit s sebou do práce.