Suroviny na 4 porce:
200 g očištěné dýně hokkaidó
250 g máslových sušenek
1/2 lžičky mleté skořice
120 g másla
1 vejce
kůra z jednoho citronu
4 větší vejce
400 g terminovaného sýru (např.Lučiny)
šťáva z jednoho citronu
150 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
250 g zakysané smetany
Postup:
Sušenky rozdrtíme nebo umeleme v mixeru a se skořicí, změklým máslem, vejcem a citronovou kůrou vytvoříme drobivé těsto, které silně vmáčkneme do dortové formy.
Korpus by měl být vysoký asi centimetr. Pečeme ho při 200 °C 10–15 minut. Vejce rozmícháme se sýrem, ochutíme citronovou šťávou, cukrem, obsahem vanilkového lusku a přidáme najemno nastrouhanou dýni.
Tuto směs vlijeme na předpečený korpus a v předehřáté troubě na 160 °C pečeme asi 40 minut. Dort necháme zchladnout, poté vložíme do lednice. Podáváme až druhý den se zakysanou smetanou.