Křehký máslový koláč plný lahodného černého rybízu je výbornou tečkou po nedělním obědě.
Suroviny
Na těsto – 200 g celozrnné mouky – 40 g třtinového cukru – 100 g másla – 50 ml vody – 2 vejce – špetka soli – pečicí papír
Na náplň – 300 g černého rybízu – 2 lžíce kvalitního kakaa – 1 lžíce moučkového cukru
Postup
1. Smíchejte rozměklé máslo, cukr, špetku soli a mouku do drobenky. Poté přidejte jedno vejce, vodu a vypracujte hladké těsto, které dejte minimálně na hodinku odpočinout do lednice.
2. Z těsta vyválejte kulatý plát silný asi 0,5 cm a přeneste ho na pečicí papír na plech. Na plát těsta naneste očištěný rybíz promíchaný s moučkovým cukrem a kakaem. Asi 4 cm od okrajů nechte těsto volné na přehnutí. Okraje přehněte dovnitř a potřete rozšlehaným vajíčkem.
3. Dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na zhruba 45 minut, dokud okraje nezezlátnou.