Suroviny:
Na těsto:
500 g hladké mouky
200 ml vody
3 lžíce másla
špetka soli
Na náplň:
500 g třešní
100 g cukru
zakysaná smetana k podávání
Postup:
Třešně vypeckujte, promíchejte s cukrem a nechte asi hodinu odstát. Máslo s vodou rozehřejte v rendlíku. Na pracovní plochu nasypejte prosátou mouku smíchanou se špetkou soli.
Vytvořte v ní důlek, do něj nalijte vodu s máslem a rukama vypracujte pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte asi půl hodiny odpočinout při pokojové teplotě.
Z třešní slijte přebytečnou šťávu a dejte si ji stranou. Z těsta vyválejte asi 3 mm tenký plát a okrajem sklenice z něho vykrajujte kolečka. Každé z nich vezměte do dlaně, naplňte ho lžičkou třešní, jeho okraje navlhčete a slepte.
Taštičky vhoďte do vroucí osolené vody, a jakmile vyplavou na povrch, vařte je další minutu. Poté je z hrnce vyjměte. Na talíři je lehce posypejte moučkovým cukrem, přidejte lžíci zakysané smetany a zakápněte je třešňovou štávou.
Tip!
Neuvařené taštičky můžete zamrazit.
Tak tohle musim zkusit, vypadá to snadně a určitě bude strašně dobrý! Vždycky sem si myslela, že domací taštičky jsou děsná makačka, ale tohle se zdá být hračka.
Skvělý recept, přesně jak má být, jednoduchý a chutný. Třešně z naší zahrady budou jako stvořené pro tohle. Velké díky za skvělou inspiraci!
Úchvatný recept, velice sofistikovaný a přitom tak jednoduchý! Jsem nadšená, že jsem našla nový způsob, jak využít sezónní ovoce. Už se těším, jak budou taštičky krásně vypadat na talíři.
Teda to vypadá náramně, musím zkusit. Nějak sem se pustila do pečení a vyzkouším všechno možný. U nás třešně moc nemáme, ale najdu nějakou náhradu.