Někdo mák miluje, jinému nechutná. Jestli patříte do první skupiny, upečte si k sobotní kávičce lahodný makový závin.
Potřebujete:
550 g hladké mouky, 40 g droždí, 40 g rozpuštěného másla, 1 lžíci cukru krupice, 2 žloutky, 250 ml mléka, sůl
Na náplň:
2 hrnky mletého máku, 1,5 hrnku mléka, 5 lžic třtinového cukru, 2 lžíce rozinek
Postup:
Z lžíce cukru, lžíce mouky, trochy vlahého mléka a kvasnic připravte kvásek a nechte v teple vzejít.
Poté smíchejte všechny ostatní suroviny na těsto, přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Nechte jej hodinu v teple kynout.
Na nádivku svařte do husta za stálého míchání mléko s mákem, cukrem a rozinkami.
Po vykynutí těsto rozdělte na dvě poloviny, z každé vyválejte tenkou placku, kterou potřete nádivkou a zavinete. Opatrně přeneste na plech a nechte cca 20 minut kynout.
Vršek závinu nastřihněte, potřete máslem nebo rozšlehaným vejcem a dejte do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Peče se asi 30 až 40 minut. .