Sladké bochánky jsou nejlepší potřené máslem a marmeládou. Pusťte se do nich třeba při tradiční odpolední svačině zvané „čaj o páté“.
Ingredience:
500 g hladké mouky, 100 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, citronová kůra, 100 g másla, špetka soli, 1 vejce, 200 ml mléka, 2 balíčky prášku do pečiva, 80 g rozinek nebo kousků čokolády
Postup:
1. Nejdříve se pusťte do zadělávání těsta, na to potřebujete máslo, cukr, mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva, mléko a vejce.
2. Nejdříve si smíchejte sypké suroviny, přidejte máslo a nastrouhejte citronovou kůru. Vše důkladně promíchejte. Vznikne vám sypká směs jako drobenka.
3. Ve druhé nádobě si připravte další krok k tomu, abyste měli perfektně udělané těsto. Přidejte do mísy mléko a vejce. Pořádně propracujte, až budete mít všechno důkladně promíchané, přidejte do první mísy k drobence.
4. Směs propracujte do pevného stavu. Přidejte do těsta rozinky nebo kousky čokolády a hezky ho prohněťte. Předehřete si troubu na 180 stupňů. Pokud chcete zdravější recept, můžete místo rozinek a čokolády dát brusinky nebo chia semínka.
5. Vypracované těsto si dejte na vál. Posypejte ho moukou, aby se vám nelepilo a snadno se dalo vyválet.
6. Ujměte se válečku a těsto pečlivě vyválejte. Snažte se, aby mělo výšku alespoň 2 cm.
7. Na plech si připravte pečicí papír. Poté si připravte kulatá vykrajovátka. Pokud je nemáte, můžete použít skleničku. Začněte opatrně vykrajovat.
8. Opatrně je přendejte na plech. Dávejte si pozor, aby byly alespoň 3 cm od sebe, pak se vám nemůže stát, že by se při pečení slepily. Až budete mít celý plech plný, vložte do trouby a pečte 15 až 18 minut. Až vám koláčky zhnědnou, máte hotovo.
Po vystydnutí bochánky rozřízněte a potřete máslem a marmeládou. Nejlépe domácí. Pokud chcete mít alespoň na chvilku pocit, že jste v Irsku, dopřejte si je k odpolednímu čaji a k máslu a marmeládě přidejte ještě hojnou porci našlehané smetany.
Nemusíte šetřit. Jejich chuť se vám bude jen rozplývat na jazyku a zajisté se stanou vaší oblíbenou pochoutkou.