Většina z nás miluje sladké potraviny. Proto přijímáme o dost více cukru, než je nutné. To pak vede k tloustnutí, obezitě, cukrovce a srdečnímu onemocnění.
Pamatujte, že kromě přirozeně se vyskytujícího cukru v potravinách jako je ovoce a med, mnoho potravin a nápojů má přidaný cukr – hnědý cukr, kukuřičná sladidla, kukuřičný sirup, dextrózu, fruktózu, glukózu, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, laktózu, sladový sirup, maltózu, melasu, sacharózu.
Odborníci zabývající se zdravím srdce doporučují maximálně 6 čajových lžiček přidaného cukru denně ženám, 9 čajových lžiček mužům a dětem 3-6 čajových lžiček denně. Co se stane vašemu tělu, když budete jíst nadměrné množství cukru?
1. Tloustnutí
Konzumace příliš velkého množství cukru vede k nárůstu hmotnosti a zvýšenému riziku obezity. Způsobuje také vysokou hladinu inzulínu ve vašem těle a potíže s metabolismem. Cukr rovněž potlačuje pocit sytosti, takže máte brzy pocit hladu a více jíte.
2. Problémy se srdcem
Pokud máte nějakým problémem se srdcem, jedním z viníků bývá spousta cukru ve vaší stravě. Sladká strava mimo jiné také způsobuje vysoký krevní tlak a zvyšuje cholesterol.
A ty mají negativní vliv na vaše srdce a cévy, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice.
3. Diabetes
Jedním z hlavních důvodů pro rozvoj cukrovky 2. typu je nadměrná konzumace na cukr bohatých potravin. Způsobuje to inzulínovou rezistenci a zvýšený inzulin v krvi, což jsou dva klíčové faktory přispívající k tomu, že onemocníte cukrovkou.
4. Špatná paměť
Strava obsahující velké množství cukru může časem oslabit vaši schopnost se něco naučit a zapamatovat si to. Způsobí to vysoká hladina cukru v krvi, což zabraňuje vstupu glukózy do buněk, včetně těch mozkových.
A bez glukózy mozek postrádá energii potřebnou pro správnou funkci, takže budete mít potíže se soustředěním, zapamatováním a rychlým rozhodováním.
5. Podrážděnost, úzkosti
Býváte po sladkém jídle podráždění nebo frustrovaní? Jeden dortík nebo sklenice sladké limonády totiž způsobí prudký nárůst hladiny cukru a vzápětí její rychlý pokles.
A právě toto prudké snížení hladiny cukru v krvi vede k nepříjemným pocitům – neklidu, úzkosti či letargii.
6. Velká únava
Jedním z průvodních znaků nadbytku cukru v organismu je těžko překonatelná únava. Potraviny s vysokým obsahem cukru sice dovedou dočasně zvýšit hladiny energie, ale velmi rychle dochází k útlumu a následné ještě větší únavě.