Koláč s křehkého těsta s přehnutými okraji je vynikajícím moučníkem. Naservírujte si ho k odpolednímu čaji.
Suroviny
Na těsto – 100 g hladké mouky – 80 g špaldové mouky – špetka soli – 2 balení skořicového cukru – 100 g másla – 120 ml vody – 1 vejce – pečicí papír
Na náplň – 10 g másla – 3 jablka – 2 lžíce medu – 50 g mletých lískových ořechů – ½ lžičky skořice
Postup
1. Promíchejte obě mouky, skořicový cukr a sůl. Přidejte povolené máslo a po troškách přilévejte vodu a vypracujte těsto. Nechte jej v lednici 30 minut odpočinout. Pak jej vyválejte a přeneste na plech s pečicím papírem.
2. Jablka pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte do kruhu těsta. Okraje nechte volné. Rozpuštěné máslo smíchejte s medem, ořechy a skořicí. Směs nalijte na jablka. Okraje přehněte a potřete rozšlehaným vejcem.
3. Pečte při 180 ºC asi 45 minut.