Chcete být co nejdéle v dobré kondici, vyhnout se chorobám a vypadat mladší? Možná vás překvapí, jak je to snadné. Existuje totiž celá řada potravin, díky nimž máte šanci dožít se požehnaného věku.
Jde o to, abyste do svého jídelníčku zařadili co nejvíce poživatin, které obsahují látky zpomalující takzvaný oxidační stres. Ten není nic jiného, než to, co neustále slyšíte nebo čtete – přebytek volných kyslíkových radikálů.
Ty v našem těle spouštějí řadu degenerativních procesů včetně předčasného stárnutí a chorob, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak nebo i rakovina. A látky, které je dokážou zachytit, jsou antioxidanty.
Takže proti stárnutí vám mnohem více pomůže kvalitní a zdravá strava plná antioxidantů a vitamínů.
Co se tedy vyplatí často jíst?
Ryby
Mořské i sladkovodní ryby – losos, treska, tuňák, pstruh, sardinky, sleď, makrela – obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí protizánětlivě, chrání před chorobami cév a srdce a snižují riziko mrtvice i Alzheimera.
Rybí tuk má také vliv na elasticitu pokožky. Díky němu bude hebká, jemná a vyživená. Na talíři by se porce ryb měla objevit třikrát týdně. Hodí se i rybí konzervy. Důležité je, aby ryby byly naloženy v kvalitním oleji.
Rajčata
Tuhle zeleninu byste si měli dopřávat pravidelně, jde opravdu o rajský plod. Velké množství lykopenu v rajčatech výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny, snižuje cholesterol, podporuje imunitu, brání kardiovaskulárním a degenerativním onemocněním.
Lykopen je totiž významný antioxidant: chrání buňky před volnými radikály, které odvádí z těla. A také omlazuje organismus – pomáhá kůži vyrovnat se s UV zářením, čímž brání jejímu stárnutí.
A co je potěšitelné, působení lykopenu významně vzrůstá při tepelné úpravě rajčat.
Petržel
Díky spoustě různých vitaminů, minerálů a dalších látek má silný antioxidační účinek. To se týká kořenu i natě. Petržel čistí krev, má močopudné účinky. Podporou vstřebávání draslíku v ledvinách je užitečný při špatném krevním oběhu, otocích, celulitidě.
Vysoký obsah vitaminu C podporuje imunitní systém, klouby a mladistvý vzhled kůže. Kyselina listová je důležitá pro zdárný vývoj lidského plodu, má protizánětlivé účinky.
Alespoň třikrát týdně si dopřejte zelené smoothie, saláty a jídla s využitím kořene i natě petržele.
Zelí
Je skvělou zásobárnou vitaminu C, který posiluje imunitu. Nevylévejte šťávu ze zelí, ale vypijte ji. Není lepší způsob, jak si pročistit krev, játra a ledviny. Protože je kůže zrcadlem stavu vnitřních orgánů, takové vnitřní gruntování je k nezaplacení.
Vaše pokožka vám za něj poděkuje, nehledě k tomu, že vláknina ze zelí důkladně pročistí i každý záhyb vašich střev.
Zelený čaj
Vypijte denně alespoň jeden šálek zeleného čaje. Je to skutečný elixír, který rozproudí metabolismus a spaluje tuky, tedy omlazuje a zlepšuje látkovou výměnu.
Je bohatý na antioxidanty zvané polyfenoly. Těch lze užít v boji s cukrovkou, inzulinovou rezistencí, zánětlivými onemocněními a chorobami srdce a cév.