Suroviny na 4 porce:
250 g dýně
2 řapíky celeru
250 g mrkve
1 šálek červené čočky
3 snítky čerstvého tymiánu
3 stroužky česneku
1 cibule
1–2 lžíce čerstvého zázvoru
2 lžíce polévkové směsi
drcený kmín
1 l zeleninového vývaru
olej
pepř, sůl
Postup:
Mrkev a dýni oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupaný zázvor nastrouháme, řapíkatý celer nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek nasekáme nahrubo. Čočku uvaříme podle návodu a necháme okapat.
Na oleji zpěníme cibuli a česnek, pak vmícháme mrkev, dýni a řapíkatý celer. Zeleninu ochutíme zázvorem, kmínem, solí, pepřem a kořenící směsí.
Vše za stálého míchání zvolna restujeme asi 5 minut, pak přilijeme vývar, přidáme větvičky tymiánu a zvolna uvaříme doměkka.
Z měkké zeleniny odstraníme celé snítky tymiánu a vše ponorným mixerem částečně rozmixujeme tak, aby se polévka zahustila a několik kousků zůstalo v celku. Polévku podle potřeby dochutíme a jako vložku můžeme vmíchat uvařenou červenou čočku. Podáváme s čerstvým pečivem.