Suroviny: 7 vajec asi 3 lžíce vanilkového cukru 140 g mletých oříšků (nebo mandlí) špetku mleté kávy a kakaa (nebo strouhané čokolády) špetičku soli Na náplň:
1 změklé máslo (250 g) uvařený vychladlý pudink (vanilkový) nasekané mandle rum malinovo – rybízovou marmeládu kakao nebo rozpuštěnou čokoládu čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny…)
Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky s vanilkovým cukrem ušleháme do světlé pěny a zlehka do ní vmícháme střídavě sníh z bílků a mleté oříšky. Nakonec vmícháme kávu, kakao a špetku soli.
Těsto nalijeme do vymazané kulaté dortové formy a upečeme v troubě vyhřáté na 140 °C.
Do změklého másla vmícháme uvařený pudink a jemně nasekané mandle a krém necháme lehce ztuhnout. Upečený vychladlý plát opatrně prokrojíme.
Spodní díl položíme na rovný talíř, pokapeme ho hodně rumem a potřeme nejdříve domácí marmeládou a pak částí připraveného krému.
Položíme na něj druhý plát, opět ho hodně pokapeme rumem a potřeme druhou částí krému. Do té vmícháme kakao, nebo čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni. Vršek dortu pak ozdobíme podle fantazie čerstvým ovocem.
Pokud tento bezlepkový dort budete podávat dětem, s rumem se pochopitelně mírněte..