Tuhle nádhernou letničku zná snad každý. Pohled na ta zářivá sluníčka zahřeje na duši, ale ne každý ví, že v sobě skrývá mnohem víc. Známé jsou hlavně hojivé vlastnosti této bylinky. Naše babičky říkali měsíčku lékařskému Pampalík.
Potěšit oko a tím i duši ale zdaleka není to jediné, co umí. Naše babičky z něj dělaly masti. Moc dobře věděly, že urychluje hojení poraněné kůže a spálenin. Velmi účinně léčí kožní ekzémy a záněty.
Působí tlumivě i při poštípaní hmyzem.Vnitřně jako nálev nás chrání před viry, bakteriemi a kvasinkami, které škodí zažívacímu ústrojí. Stimuluje produkci žluče, činnost jater, hojí žaludeční vředy a záněty trávicího traktu.
Nahradí šafrán
Mast z měsíčku lékařského je nejúčinnější, pokud použijete na její přípravu kvalitní vepřové sádlo a sušené bylinky.Pokud nemáte vlastní zahrádku, můžete si mast koupit hotovou. Dávejte ale pozor, zda byla vyrobena ze sádla.
Podívejte se také, jestli byly použity sušené bylinky nebo extrakt z nich – ten nikdy nebude mít tak pěknou barvu ani vůni, V kuchyni se květní plátky používají na ozdobu pomazánek, salátů, můžete je přidávat při vaření do rýže – dodávají ji pikantní chuť.Dokonce ho lze použít i místo drahého šafránu.
Okvětními plátky měsíčku si můžete zpestřit i tak jednoduché jídlo, jako je chleba s máslem. Budete určitě překvapeni, jak skvěle chutná.
Měsíček je účinný při žloutence, průjmech, parazitech nebo zánětech tlustého střeva a trávicího ústrojí.Je to přírodní antibiotikum, vyléčí i záněty očí a uší. Měsíček je také prevencí proti některým typům rakoviny – trávicího ústrojí, prsou nebo dělohy. .