Suroviny:
1 svazek zeleného chřestu
150 ml smetany ke šlehání
2 stroužky česneku
50 g parmazánu
sůl a hrášek v konzervě
250 g špaget
Postup: Lehký jarní oběd s vůní a chutí italské kuchyně. Chřest nejprve omyjeme, a poté z každého výhonku odřízneme zdřevnatělé konce i křehké špičky.
Konce lze taktéž jednoduše odlomit. Křehké špičky odložíme prozatím stranou. Zbylé stonky nakrájíme nahrubo, vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme přibližně 4 až 5 minut.
Mezitím nalijeme do rendlíku smetanu, přidáme celé stroužky česneku a přivedeme k varu.
Poté sejmeme z ohně a vyjmeme česnek. Vařený chřest slijeme necháme okapat, případně ho osušíme. Následně vsypeme chřest spolu se strouhaným parmazánem do rendlíku se smetanou a rozmixujeme do hladka. Vzniklou omáčku dochutíme solí. Připravíme si těstoviny.
Uvaříme je podle návodu na obalu a následně scedíme a propláchneme vlažnou vodou.
Uvařené těstoviny vložíme na talíř a přelijeme omáčkou. Nakonec přidáme křehké špičky chřestu, hrášek a posypeme hoblinkami parmazánu. Tento lahodný pokrm při servírování elegantně doplní sklenka bílého vína.
Atmosféru dotvoří podávání pokrmu na slunné terase.