V zimě ho najdete už u nás běžně. Kromě názvu kaki se mu říká korejské mango, čínská švestka, medové jablko nebo šaronské ovoce.
Možná při pohledu na toto ovoce netušíte, jak se jí, jak se loupe nebo obecně připravuje.Vězte, že jeho příprava na talíř není vůbec složitá a konzumace rovněž ne. Má plno účinků na zdraví a neobsahuje moc kalo rií.
V obchodech se prodává nedozrálé kaki, proto je nutné jej doma nechat chvíli dozrát.Zralé ovoce je velmi sladké. Snadno se konzumuje, protože nemá ani pecku, ani zrníčka. To je výborná kombinace k tomu, abychom přesvědčily děti ke konzumaci ovoce. Může tak dobře nahradit jablko.
Zpomaluje stárnutí
Ač se to nezdá, tak ovoce kaki tak má plno zajímavých účinků na zdraví.V zimě a na jaře posiluje imunitu, podporuje metabolismus, pomáhá při stresu, slouží jako prevence srdečních onemocnění, pozitivně působí na játra a ledviny, posiluje ko sti a zpomaluje procesy stárnutí.Kaki si našlo i velké uplatnění v naší kuchyni.
Je z něho vý borná marmeláda nebo je můžete použít místo švestek do rýžového nákypu. Kaki je výborné i sušené. Díky svému obsahu minerálů je to výborná strava pro sportovce a fyzicky pracující.Uvolňuje totiž svalové napětí a regeneruje svaly.
Jeho konzumace může být také prevencí proti skleróze. I když je to ovoce sladké, přesto nabízí tělu stejné množství vitamínu C jako citron.
Proti jarní únavě
Pokud se vaše okolí právě nyní potýká s virózami a dalšími typickými jarními neduhy, může právě kaki podpořit imunitní systém.Rovněž se doporučuje lidem se střevními obtížemi, pomáhá také proti stresu a v boji s únavou.
A nejen dámy ocení, že ob sahuje látku, jež zpomaluje proces stárnutí. Takže ho bez obav mlsejte už jen proto, abyste byly nejen zdravé, ale i krásné! .