Suroviny:
175 g hladké mouky
85 g studeného másla na kousky
50 g krupicového cukru
špetka soli
1 žloutek
Na náplň:
200 g krupicového cuku
100 g másla na kousky
200 ml smetany ke šlehání
200 g rozpůlených jader vlašských
ořechů
Postup:
Předehřejeme troubu na 190 °C. Mouku, máslo, cukr a sůl mícheáme v robotu, dokud směs nezačne připomínat drobenku. Přidáme žloutek, 1–2 lžíce studené vody a promícháme do pevného a hladkého těsta, které znovu propracujeme na pomoučněném válu dohladka.
Pak ho rozválíme, vyložíme jím kulatou formu o průměru 24 cm, pokryjeme pečicím papírem, zatěžkáme fazolemi a dáme na 10 minut do chladničky. Pak pečeme v předehřáté troubě 10 minut. Sundáme fazole a pečicí papír a pečeme dalších 5 minut.
Mezitím uděláme náplň. V těžké pánvi pomalu zahříváme cukr a 3 lžíce vody. Pak zesílíme plamen a necháme cukr probublávat, až získá karamelovou barvu. Stáhneme z ohně, vmícháme máslo a pak smetanu. Přivedeme znovu k varu, prudce vaříme a mícháme.
Pak přidáme ořechy. Ořechovou náplň rovnoměrně rozprostřeme na koláč a dáme na dalších 8–10 minut péct, až bude bublat. Necháme 10 minut chladnout a podáváme..