Hledáte inspiraci na rodinný nedělní oběd? Pečená husí stehna se švestkovým zelím budou chutnat úplně všem.
Suroviny na 4 porce – 4 husí stehna – sůl – 2 bobkové listy – 1 velká sklenice červeného zelí – 1 lžička celého pepře – ½ lžičky drceného hřebíčku – 2 lžíce sádla – 3 lžíce švestkových povidel – 1 brambora – 2 cibule – 2 mrkve – víno na podlití
Postup
1. Husí stehna očistěte, omyjte, osušte a osolte. Jednu cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky, mrkve očistěte a pokrájejte na špalíčky.
2. Maso se zeleninou vložte do pekáčku, přidejte bobkové listy, pepř a trochu vody a dejte péct přiklopené při 180 ºC asi na hodinu. Pak odkryjte a pečte ještě 90 minut. Občas polijte výpekem.
3. Zelí vyklopte do síta. Na sádle orestujte druhou cibuli nasekanou nadrobno. Přidejte zelí, najemno nastrouhanou bramboru, povidla, sůl a koření. Nakonec podlijte trochou vína a krátce poduste.
4. Pečená stehna podávejte se zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem.