Zpomaluje stárnutí, zbavuje jedů, snižuje nebezpečí střevní rakoviny a mírní nepříznivý vliv špatného životního prostředí.
Pšenice byla v minulosti používána jako léčebný prostředek na mnoho potíží, zejména pak proti vyčerpání, chudokrevnosti, onemocnění dýchacích cest a na žlučové kameny.
Proto je také pšeničný chléb nejzdravější, je dobrou prevencí proti hemoroidům, snižuje nebezpečí střevní rakoviny, zpomaluje proces stárnutí, prospívá srdci a celému krevnímu oběhu a do určité míry neutralizuje nepříznivý vliv špatného životního prostředí na organismus.
Pšeničný chléb je dobré jíst pravidelně během těhotenství, chrání před komplikacemi a zajišťuje přirozený průběh porodu. Také byl doporučován ženám, které nemohly otěhotnět.
Živočišné uhlí babiček
Horký chléb se přikládal na třísky a trny, měl schopnost je vytáhnout, spálený chléb se doporučoval na odvádění jedů z těla. Zuhelnatělý chléb tedy používali naši předkové jako jakési živočišné uhlí.
Čistil žaludek a odváděl z něho škodliviny, špatně stravitelné nebo zkažené jídlo. Chléb je považován za ideálně vyváženou potravinu, protože poskytuje tělu všechny látky potřebné k životu.
Obsahuje sacharidy, bílkoviny, tuky, vitaminy B, K, nikotinamid, kyselinu pantothenovou a také karoteny, pektiny a kyselinu křemičitou. Naklíčená pšenice obsahuje navíc vitamin C a soustavu fytoncidů a enzymů.
Štít proti civilizačním chorobám
Příznivě ovlivňuje obranyschopnost organismu a harmonizuje tělesné funkce. Chrání před volnými radikály, podporuje imunitu a drží nás v celkové kondici, kladně ovlivňuje hojení ran a je dobrou prevencí proti civilizačním chorobám.
Pšenice působí pozitivně na nervovou soustavu a je tudíž antidepresivní. .