Pečené masové kuličky s lahodnou omáčkou jsou oblíbené zejména mezi dětmi. Servírujte je s brusinkovou zavařeninou.
Suroviny na 6 porcí
Na koule – 1 kg mletého masa – 1 lžíce strouhanky – 1 malé vejce – 100 ml mléka – 1 lžíce dijonské hořčice – 1 lžíce nasekané petrželky – sůl, pepř – tuk na vymazání
Na omáčku – 30 g másla – 2 lžíce hladké mouky – 500 ml vývaru – 200 ml šlehačky – sůl, pepř
Postup
1. Veškeré suroviny na masové koule dejte do robotu a metlami na vyšší otáčky pořádně promíchejte. Z hmoty vytvarujte rukama koule o průměru 4 až 5 cm a vyskládejte je na plech vymazaný tukem. Přidejte na plech trošku vody a pečte při 180 ºC asi 60 minut. Občas kuličky polijte výpekem a otočte.
2. Koule vyndejte z plechu a plech postavte přes dvě plotny na sporák. Dejte na něj máslo, přisypte mouku a umíchejte jíšku. Zalijte vývarem a umíchejte hustou omáčku. Na mírném ohni vařte asi 10 minut. Přilijte šlehačku a krátce povařte. Ochuťte solí a pepřem.
3. Koule naservírujte na talíře, přelijte omáčkou a servírujte s brambory nebo těstovinami.