Suroviny:
270 g třtinového cukru
150 g medu
80 g mandlí
80 g lískových ořechů
50 g nesolených pistácií
1 vejce
1 špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
50 ml vody
Postup:
Ořechy a mandle pražíme 5 minut na pánvi při střední teplotě. Pak přidáme pistácie a pražíme další dvě minuty a necháme vychladnout na talíři. Bílky vyšleháme se solí, až vytvoříme sníh. Pak přidáme 20 gramů třtinového cukru a šleháme dotuha.
V kastrůlku smícháme zbývající cukr, med a vodu, zahříváme na mírném ohni a pomalu mícháme, až se hmota změní v sirup. Ten pak opatrně zapracujeme do sněhu z bílků. Přidáme vanilkový extrakt. Nugát už by měl být velmi hustý. Ořechy a sušené ovoce přidáme až na konec a pomáháme si přitom špachtlí.
Hotový nugát zabalíme do potravinové fólie a tlakem z něj vymačkáváme zbylý vzduch. Rozválíme ho na plát a pokrájíme. Necháme tři až pět dní v chladu odpočívat.