Potřebujete:
500 g červené řepy, 2 větší šalotky, 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru, 150 ml červeného vína, 2 lžíce másla, čerstvě umletý pepř, snítku petržele nebo libečku, 150 ml zakysané smetany nebo 75 g sýra feta
Postup
Řepu oloupejte a nakrájejte na kostky o velikosti sousta. Šalotku nasekejte nadrobno. V hrnci se silnějším dnem rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět šalotku. Poté přidejte řepu a nechte ji za stálého míchání osmahnout (přibližně pět minut).
Přilijte víno, nechte ho skoro úplně vyvařit a poté přilijte vývar. Řepu nechte vařit asi pů hodiny, dokud není měkká. Poté odstavte hrnec z plamene a polévku rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte solí a pepřem.
Před podáváním přidejte do každé porce lžíci zakysané smetany nebo trochu rozlámané fety a ozdobte bylinkami..