Křehké rohlíčky s makovou náplní ozdobí nejen sváteční stůl, ale uspokojí i chutě po sladkém.
Suroviny – 500 g hladké mouky – 8 lžic mléka – ½ kostky droždí – 1 vejce – špetka soli – 1 lžíce pískového cukru – 250 g rostlinného tuku – hotová maková náplň – vejce na potření – pečicí papír
Postup
1. V teplém mléce rozmíchejte droždí a cukr a nechte vzejít kvásek. Z mouky, špetky soli a rozměklého tuku vypracujte těsto. Uprostřed udělejte důlek, do kterého vlijte kvásek a zpracujte hladké těsto, které nechte 60 minut kynout.
2. Těsto rozválejte do kulatého tvaru a po celé ploše naneste makovou náplň, kterou připravte podle návodu.
3. Radýlkem rozkrojte napůl, poté opět napůl a ještě jednou, až vznikne 8 trojúhelníků. Ty jednotlivě zatočte od nejširší strany.
4. Dejte je na plech vystlaný pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Potřete je vejcem a pečte při 150 °C asi 20 minut.