Horkou fazolačku s lahodně ostrou chutí můžete vyšperkovat ještě lžící kysané smetany.
Suroviny na 4 poce – 150 g bílých fazolí – 100 g červených fazolí – 2 lžíce slunečnicového oleje – 50 g anglické slaniny – 2 cibule – 2 zelené papriky – 1 lžíce hladké mouky – 1 lžíce sladké papriky – 1 papriková klobása – sůl – špetka chilli – 1 stroužek česneku – bylinky na ozdobu
Postup
1. Fazole zalijte studenou vodou a nechte namáčet přes noc. Slijte je, propláchněte, opět zalijte vodou a vařte 1 až 2 hodiny doměkka. Po uvaření je sceďte a vodu uchovejte.
2. Na oleji rozškvařte na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte pokrájenou cibuli, kostičky papriky a za stálého míchání opékejte 5 minut. Posypte moukou a míchejte 2 minuty, pak zaprašte sladkou paprikou. Přidejte fazole a promíchejte.
3. Zalijte po fazolích scezenou vodou a osolte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 15 minut. Přidejte nakrájenou klobásu, prolisovaný česnek a chilli a osolte.
4. Polévku naservírujte do misek a ozdobte bylinkami.