Kari je klenotem indické kuchyně. Připravuje se z masa, ryb či zeleniny a podává se v husté omáčce.
Suroviny na 4 porce – 2 lžíce slunečnicového oleje – 1 cibule – 1 stroužek česneku – 1 lžička nastrouhaného zázvoru – 1 lžička kurkumy – 1 lžička kmínu – ½ lžičky koriandru – 2 kuřecí prsa – 300 g máslové dýně – 1 červená paprika – 400 g loupaných rajčat – 300 ml kuřecího vývaru – 200 g špenátových listů – 200 g rýže basmati – 2 lžíce bílého hustého jogurtu – bylinky na ozdobu
Postup
1. Cibuli oloupejte a společně s česnekem nasekejte nadrobno. Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky. Papriku očistěte od jádřince a nakrájejte na kousky.
2. Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli a 10 minut poduste. Přidejte česnek a zázvor a spolu s cibulí duste ještě minutu. Přidejte všechno koření a vařte další minutu. Nakonec přidejte kuřecí maso, oloupanou dýni nakrájenou na kostičky a papriku. Opékejte 3 minuty, pak přimíchejte rajčata a vše zalijte vývarem.
3. Přiveďte k varu a na mírném ohni duste 25 minut. Mezitím uvařte rýži podle návodu. Ke konci vaření přidejte ke kari očištěné nasekané špenátové listy a nechte zavadnout. Přidejte jogurt a krátce povařte.
4. Kari promíchejte s rýží, ozdobte bylinkami a podávejte.