Už na první pohled je zřejmé, že tento koláč patří do kategorie zdravějších. Chuťově je však prvotřídní.
Suroviny
Na těsto – 120 g másla – 1 měkký banán – 150 g ovesných vloček – 150 g třtinového cukru – 150 g celozrnné mouky – 2 lžičky prášku do pečiva – 1 lžička skořice – špetka soli
Na náplň – 500 g švestek – 70 g třtinového cukru – 1 vanilkový cukr – 2 lžíce medu
Postup
1. Do robotu dejte pokrájený banán a změklé máslo a krátce promixujte. Přidejte vločky, mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva, sůl a skořici a vypracujte pevné těsto. Dejte jej na 30 minut odležet do lednice.
2. Těsto rozválejte a přibližně dvě třetiny vtlačte do vymazané formy. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C na 20 minut.
3. Na rozehřáté pánvi povařte na kousky pokrájené švestky s oběma cukry a medem. Náplň naneste na těsto a navrch rozdrobte zbytek těsta.
4. Dejte péct ještě na 20 až 25 minut.