Suroviny na 4 porce:
400 g brambor
4 velké cibule
7–8 vajec (podle velikosti)
4–5 lžic mléka
0,25 l olivového nebo slunečnicového oleje
sůl
Příprava:
Brambory a cibuli a nakrájíme na kostičky. Vložíme do nepřilnavé pánve a přilijeme olej tak, aby téměř zalil brambory. Osolíme (aby sůl zůstala na bramborách, ne v oleji). Na mírném ohni dusíme asi 15–20 min, dokud brambory nezměknou.
Odstavíme z ohně, slijeme olej a na kuchyňském papíru necháme brambory okapat. Okapaný a zbylý olej z pánve uložíme stranou, lze jej znovu použít. Umícháme vejce s mlékem (mléko dělá tortillu jemnější a nadýchanější).
Brambory dáme zpět na pánev, na mírném ohni zahřejeme, přidáme vejce a opatrně mícháme, dokud nezačnou houstnout (jako míchaná).
Když jsou vejce dole dostatečně hutná, za pomoci velkého talíře či další pánve tortillu otočíme a pečeme z druhé strany – už jen na mírném ohni, aby se nepřipálila. Tortillu otočíme ještě několikrát, aby se upekla dozlatova.
.