Rakytník je úžasný jako prevence proti všem nemocem, které nás na podzim mohou potkat. Když budeme denně pít šťávu z rakytníku, každá infekce se nám vyhne.
Rakytníkový sirup
Asi 2,2 kg plodů rakytníku umeleme a přecedíme přes plátno. Získáme tak přibližně 1 l šťávy a tu opatrně ohřejeme. Roztok nesmí dosáhnout bodu varu. Poté do něj za stálého míchání vsypeme 1,5 kg cukru.
Můžeme přidat i 3 g kyseliny citronové. Trpělivě mícháme, dokud se směs úplně nerozpustí. Hotový sirup nalijeme do vyvařených lahví, velmi těsně uzavřeme a zátku ještě ponoříme do tekutého parafínu.
Džem za studena
Jedna lžička džemu, který si podle našeho návodu můžete vyrobit, pokryje vitamínovou dávku na celý den.
Plody prosypeme cukrem ve velké zavařovací sklenici. Střídáme vrstvu plodů a vrstvu cukru dokud sklenici téměř nenaplníme. Dobře uzavřeme,- necháme stát v teple 5 až 7 dnů a potom uložíme v temnu a chladu.
Rakytníkový čaj
2 lžíce bobulek zalijeme vodou a povaříme 5 min. Přecedíme a můžeme dosladit medem. Čaj si můžeme připravit i ze 2g omytých a nařezaných rakytníkových listů, které krátce povaříme ve vodě.
Denně užíváme maximálně 2 šálky.