Suroviny:
2 cibule
olej
1 menší dýně (nejlépe hokkaido)
4–5 mrkve
2–3 stroužky česneku
4 brambory
4 lžíce libečku (petrželka, celerová nať)
½ lžičky muškátového oříšku
kousek čerstvého zázvoru (nebo ½ lžičky mletého)
sůl
pepř
Postup:
Menší dýni, omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme a dužninu nakrájíme na kostky. Očištěnou mrkev nakrájíme na špalíčky. Česnek a cibuli oloupeme, zázvor také. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji do zesklovatění.
Přidáme na kostičky nakrájenou dýni, mrkev a brambory a zalijeme 1,2 litru vody. Přidáme polévkové bylinky, muškátový oříšek a zázvor a osolíme a opepříme. Vaříme pod pokličkou asi 20 minut. Poté rozmixujeme ponorným mixerem dohladka a přidáme utřený česnek.
Podle potřeby doředíme trochou horké vody a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Dýňová polévka s mrkví a zázvorem skvěle chutná s opečenými krutony a praženými dýňovými semínky.